7 lucruri interesante despre saltele, pe care probabil nu le știați
Dacă sunteți ca majoritatea oamenilor, probabil nu dați prea multă atenție saltelei dvs., decât dacă apare o problemă. Dar, bucata de spumă și arcuri din dormitorul dvs. ar putea ascunde de fapt, niște secrete interesante.
- Cel mai popular tip este cel mai puțin plăcut
Saltelele cu arcuri sunt cele mai vândute, însumând 80% din totalul vânzărilor. Cu toate acestea, au cel mai scăzut rating în ceea ce privește satisfacția.
Doar 63% dintre posesorii de saltele cu arcuri au declarat că se simt satisfăcuți de alegerea făcută, comparat cu aproximativ 80% din posesorii de saltele din spumă și latex.
- Împărțiți patul cu creaturi înfiorătoare
O saltea uzată poate ascunde mii de acarieni microscopici și dejecțiile acestora, în interiorul țesăturii și în spațiile libere. Deși rata proliferării acarienilor este discutabilă, ceea ce se știe sigur este că împart aceeași casă cu dvs.
Acarienii trăiesc oriunde există țesături, covoare, animale, sau oameni și cu precădere în medii cu umezeală. Aceștia se hrănesc cu celule moarte ale pielii și deși nu mușcă și nu reprezintă un risc de îmbolnăvire, aceștia pot exacerba alergiile și astmul.
Pernele sunt un alt mediu preferat de către acarieni (și uleiurile de pe piele și saliva), așadar este recomandat să le înlocuiți la cel puțin un an jumătate, sau chiar jumătate de an, dacă sunteți predispuși la alergii.
Cel mai bun mod de a minimiza numărul acarienilor este prin utilizarea de saltele și fețe de pernă rezistente la alergeni și prin spălarea așternuturilor cu apă fierbinte, o dată pe săptămână.
- Saltelele sunt primul loc verificat de hoți
Cu toții am auzit de expresia, „a pune banii la saltea”, inclusiv hoții. Unul dintre primele locuri în care spărgătorii de case caută bani și bunuri de valoare este sub saltea. Depozitați-vă valorile în locuri mai puțin evidente, precum o bancă, sau lipiți cu bandă adezivă în spatele dulapurilor, ori în spatele unei mobile grele, îngropați în curte, în haine, sau în pod, etc.
- Saltelele se sprijineau înainte pe sfori
Înaintea ca somierele să devină în vogă, saltelele erau sprijinite pe sfori întrețesute, de-a lungul unor cadre de lemn, iar oamenii trebuiau să le strângă în mod regulat, ca să nu se lase prea mult.
- Toate saltelele trebuie să fie ignifuge
Saltelele trebuie să reziste la flacără deschisă pentru 30 de secunde (nu încercați asta acasă totuși). Nu este încă reglementat modul prin care producătorii ignifughează saltelele, ceea ce duce la anumite îngrijorări legate de cât de sigure sunt substanțele chimice care ar putea fi folosite.
- Transpirați și lăsați piele moartă pe așternuturi noaptea
Ca adaos la acarienii care vă colonizează salteaua, aceasta este plină de celule de piele moarte, transpirație și alte fluide.
Pierdeți milioane de celule de piele pe zi și din moment ce petreceți aproximativ o treime din zi pe saltea, o cantitate semnificativă din ele vor ajunge inevitabil acolo. De asemenea transpirați în somn, de la câțiva mililitri și până la chiar un litru pe noapte. Cel mai indicat este să utilizați în permanență o husă pentru saltea.
- Un pat dezordonat ar putea fi de fapt mai sănătos
Mamele ne spuneau dintotdeauna să ne facem paturile, iar o saltea îngrijită face într-adevăr camera să arate mai bine, dar, cu toate acestea, un studiu al Universității Kingston a descoperit că patul nefăcut poate fi chiar mai sănătos decât unul ordonat.
Atunci când vă faceți patul și acoperiți salteaua cu o cuvertură, transpirația și umezeala sunt prinse acolo, creând mediul ideal pentru acarieni. Expunerea așternuturilor la aer și la lumina soarelui usucă mediul, ceea ce va ajuta la uciderea acarienilor.