Sfaturi utile

Modalități de răcire a unei saltele din spumă cu memorie

Saltelele din spumă cu memorie prezintă multe beneficii, precum ameliorarea durerii datorate punctelor de presiune și izolarea mișcărilor, cu un plus de confort pentru cei care dorm de obicei pe o parte. Cu toate acestea, cel mai cunoscut dezavantaj al acestor saltele este tendința spumei de a reține căldura corporală. Dacă v-ați trezit transpirat și înfierbântat în mijlocul nopții, vinovatul ar putea fi salteaua dvs. din spumă cu memorie.

De ce mă trezesc din cauza căldurii?

Temperatura corpului ajută la reglarea ciclului somn-trezire, iar aceasta scade atunci când suntem pe punctul de a adormi. Unii cercetători consideră că anumiți pași efectuați înainte de a merge la culcare, precum un duș fierbinte pentru creșterea circulației sanguine și dispersarea căldurii, ne pot ajuta să adormim mai ușor.

Temperatura corpului nostru scade și mai mult odată ce intrăm in faza de somn REM. Ne bazăm parțial pe factori de mediu (precum așternuturi, sau aer condiționat) pentru a menține temperatura corporală la un nivel potrivit – dacă în mediul în care dormim este prea cald, sau prea rece, ne poate trezi și scurta timpul de somn petrecut în REM.

De ce se încălzește spuma cu memorie?

Multe saltele din spumă cu memorie au o problemă cu reținerea căldurii corporale, deoarece spuma cu memorie este mai curând un material dens. În plus, acestor saltele le lipsesc canalele de aerisire. Odată ce căldura este absorbită de saltea, devine destul de dificil să se răcească la loc.

Structura unei saltele din spumă cu memorie este motivul pentru care aceasta reține prea multă căldură, dar unele saltele se încing pentru că sunt folosite împreună cu așternuturi călduroase, sau o fundație nepotrivită, iar acești doi factori pot înrăutăți situația.

Fundația

Somnul pe o fundație nepotrivită poate ține căldura blocată în salteaua dvs. din spumă cu memorie. Dacă utilizați o suprafață solidă, fără stinghii, cum ar fi spre exemplu un placaj, sau chiar podeaua dormitorului, căldura nu are nici un spațiu de ieșire prin baza saltelei.

Cea mai potrivită fundație pentru o saltea din spumă cu memorie trebuie să aibă spații, care să dea voie aerului să circule și să permită căldurii acumulate să se disperseze.

 

 

Așternuturile

Așternuturile dvs. pot adăuga un strat în plus între saltea și corpul dvs. astfel încât să mențină atât corpul cât și salteaua la o temperatură optimă. Alegerea unor cearșafuri, pături, perne, sau chiar toppere, vă poate ajuta să aveți un somn mai odihnitor.

 

Protecții pentru saltele

Husele învelesc saltelele pentru protecție, dar le pot totodată menține răcoroase. Multe dintre acestea sunt fabricate din materiale ce respiră, precum bumbac, sau chiar lână, ce ajută totodată la împiedicarea reținerii umezelii.

Așternuturi și pături

Feriți-vă de așternuturi care rețin căldura corporală, precum cele din poliester, sau mătase. Folosiți așternuturi răcoroase, fabricate din materiale precum bumbac, in, sau bambus. Așternuturile cu mai puține fibre permit o circulație mai eficientă a aerului.

Perne

Este un mit că pierdem cea mai mare parte a căldurii corporale prin scalp, dar perna potrivită poate totuși ajuta la absorbția și dispersarea căldurii nedorite. Cea mai bună pernă este una fără umplutură solidă.

Alte metode de a vă răcori

Schimbarea cadrului patului, a saltelei și a așternuturilor nu sunt singurele metode de a vă menține răcorit. Puteți lua o serie de măsuri care să vă creeze o experiență plăcută și un somn odihnitor.

  • Potrivirea termostatului între 15-23 de grade C vă poate ajuta să adormiți mai repede, precum o poate face și o baie caldă, cu 90 de minute înainte de a merge la culcare
  • Încercați să nu faceți exerciții fizice prea aproape de ora de culcare, deoarece vă pot crește temperatura corporală.
  • Închideți luminile și opriți aparatura electronică cu 2h înainte de ora de culcare. Acestea produc atât lumină, cât și căldură, iar oprirea lor previne acumularea căldurii
  • Beți un pahar cu apă înainte de a merge la culcare.
  • Purtați pijamale lejere. Aceasta presupune să nu folosiți pijamale din mătase, sau poliester. În schimb, puteți utiliza pijamale fabricate din materiale precum bumbac, sau bambus.