Mucegaiul de pe saltea și cum poate fi îndepărtat
Mucegaiul de pe saltea este o ciupercă ce proliferează în medii umede și care se hrănește cu celulele moarte ale pielii. Acesta se reproduce sub formă de spori, care sunt purtați de aer. În mod obișnuit, sporii sunt inofensivi, dar, odată așezați pe o suprafață umedă, se pot înmulți rapid și o pot distruge.
Culorile tipice ale mucegaiului sunt maro, galben, verde, sau mov. Poate crește oriunde, de la pereți umezi și până la covoare și saltele. Acestea fiind spuse, mucegaiul de pe saltea este ceva ce se poate întâmpla oricui, indiferent dacă salteaua este organică sau sintetică.
Cum poate fi înlăturat mucegaiul de pe saltele?
Din păcate, mucegaiul de pe saltea poate crește aproape oriunde. Odată ce o saltea are mucegai, acesta se poate întinde peste tot și poate cauza reacții alergice, precum congestie nazală, dureri de cap și lăcrimarea ochilor. Din fericire, mucegaiul se curăță relativ ușor de pe saltele, atât timp cât nu a pătruns în profunzime. Iată câteva metode de a îl elimina:
- Aspirați salteaua
Folosiți un aspirator pe ambele părți ale saltelei, după care curățați bine aspiratorul, pentru a elimina sporii, astfel încât să nu se împrăștie în cameră și să contamineze și alte obiecte.
- Preparați o soluție de curățare
Amestecați părți egale de alcool sanitar și apă călduță pentru a le folosi pe zona afectată. Înmuiați un prosop curat, cu care frecați mai apoi salteaua, cu mișcări circulare și apăsate, astfel încât soluția să intre cât mai adânc în saltea.
- Ștergeți zona afectată
Ștergeți zona afectată, utilizând un prosop umed. Clătiți cu apă călduță, după ce stoarceți prosopul foarte bine, astfel încât să nu creați și mai multă umezeală, care formează și mai mult mucegai.
- Utilizați un dezinfectant
Pulverizați dezinfectant pe toată suprafața saltelei, pentru a omorî bacteriile și microbii. Înainte de a utiliza soluția dezinfectantă, verificați eticheta saltelei.
- Aerisiți salteaua
Odată ce ați curățat pe îndelete salteaua, poziționați-o într-o zonă bine ventilată, unde să se poată usca bine. Expunerea saltelei la soare vă va ajuta să scăpați de microbi și va grăbi procesul uscării. De asemenea va inhiba creșterea mucegaiului, întrucât lumina soarelui ucide eficient sporii.
Modalități de prevenire a mucegăirii saltelei
Deoarece saltelele sunt fabricate din materiale moi și poroase, precum bumbac, lână și spumă este foarte ușor ca mucegaiul să se formeze. Toate aceste materiale pot absorbi umezeala, furnizând astfel un mediu propice pentru dezvoltarea mucegaiului.
Iată câteva sfaturi de prevenție:
- Utilizați un dezumidificator
Un mediu umed poate promova dezvoltarea mucegaiului. Așadar, trebuie să controlați nivelul umidității din dormitorul dvs., pentru a preveni infestarea cu mucegai. Utilizarea unui dezumidificator vă permite să păstrați umiditatea camerei la nivelul optim, de 40-50%.
- Utilizați un purificator pentru aer
Purificatoarele de aer pot îmbunătăți în mod remarcabil calitatea mediului în care trăim. Acestea încurajează circularea aerului și filtrarea murdăriei și a sporilor.
- Aerisiți camera
Lăsați aerul să circule în încăperi, chiar dacă nu sunteți în preajmă. Dacă vă aflați într-un mediu mai puțin umed, lăsați ferestrele deschise din când în când.
- Expuneți salteaua la soare
Pentru a proteja salteaua de mucegai, mențineți-o uscată. Transpirăm mult în timpul nopții, iar aceasta poate umezi salteaua. Puteți îndepărta așternuturile și deschide ferestrele într-o zi însorită, pentru a usca excesul de umezeală și a ucide sporii de mucegai, în mod natural.
- Utilizați protecție antimicrobiană
Dacă salteaua dvs. are pete de mucegai, aplicați soluții antimicrobiene. Acestea nu vor îndepărta petele și mirosul, dar vor împiedica procesul de degradare al materialelor din care este fabricată salteaua. Compușii chimici din aceste soluții inhibă creșterea mucegaiului, întrucât intervin în ciclul său reproductiv.